Wednesday, July 17, 2019


Jambu Batu

Pokok Jambu merupakan tumbuhan tropika yang sangat dikenali dikalangan masayarakat kerana selain buah Jambu boleh dimakan,daun muda mempunyai nilai perubatan. Antara penyakit yang dapat dirawat menggunakan daun muda Jambu Batu ialah sakit perut,dan penyakit yang berkaitan dengan penghadaman. 

Nama saintifik pokok jambu ialah Psidium guajava L , dalam famili Myrtaceae. Daun Jambu dipercayai mempunyai bahan aktif seperti tannin, flavonoid,minyak dan protein dalam tumbuhan yang berupaya untuk menjernihkan air daripada kelodak. Cara penyedian ialah daun muda Jambu batu perlu dicuci terlebih dahulu dengan air suling, kemudian dikeringkan di Oven dengan suhu 50°C. Apabila daun kering,daun tersebut dikisar dan ditapis menggunakan penapis bersaiz 0.4mm. Untuk menjernihkan air dirumah,serbuk jambu batu terus dicampurkan ke air yang berkelodak, kemudian air dikacau sehingga sebati dan sisa pejal dibiarkan mendap.


Sumber Rujukan kegunaan ubatan

1. Aweng Eh Rak.(2016), Sains tumbuhan,pucuk jambu batu merawat air mentah, Julai 2016 Dewan Kosmik.

2. Abun, V. (2019).  Soal selidik tumbuhan ubatan Kampung Kolosunan, Inanam, Sabah


No comments: