Jambu Batu
Pokok Jambu merupakan tumbuhan tropika yang sangat
dikenali dikalangan masayarakat kerana selain buah Jambu boleh dimakan,daun
muda mempunyai nilai perubatan. Antara penyakit yang dapat dirawat menggunakan
daun muda Jambu Batu ialah sakit perut,dan penyakit yang berkaitan dengan
penghadaman.
Nama saintifik pokok jambu ialah Psidium guajava , dalam famili Myrtaceae. Daun Jambu dipercayai mempunyai bahan
aktif seperti tannin, flavonoid,minyak dan protein dalam tumbuhan yang berupaya
untuk menjernihkan air daripada kelodak. Cara penyedian ialah daun muda Jambu
batu perlu dicuci terlebih dahulu dengan air suling, kemudian dikeringkan di
Oven dengan suhu 50°C. Apabila daun kering,daun tersebut dikisar dan ditapis
menggunakan penapis bersaiz 0.4mm. Untuk menjernihkan air dirumah,serbuk jambu
batu terus dicampurkan ke air yang berkelodak, kemudian air dikacau sehingga
sebati dan sisa pejal dibiarkan mendap.
Sumber Rujukan kegunaan ubatan
1. Aweng Eh
Rak.(2016), Sains tumbuhan,pucuk jambu batu merawat air mentah, Julai 2016
Dewan Kosmik.
2. Abun, V. (2019). Soal selidik
tumbuhan ubatan Kampung Kolosunan, Inanam, Sabah
No comments:
Post a Comment